Lussekatter
Lussekatter
Ingredienser:
2 saffran (jag använder 1)
5 dl mjölk
50 g jäst
200 g smör
1 uppvispat ägg (i degen)
0,5 tsk salt
3 dl strösocker
1-2 dl russin (efter behag)
2 l (1 kg) mjöl
pärlsocker
Stöt saffran tillsammans med lite socker i en mortel. Blanda jäst, smör och mjölken, ca 37 C. Tillsätt resten av ingredienser, mjölet sist (degen ska vara relativt lös, så allt mjöl kanske inte behövs). Knåda degen ca 5-10 minuter. Degen ska vara nätt och jämnt eller precis hanterbar. Jäs i bunken ca en timma. Baka ut och låt jäs ytterligare en halvtimma på plåt innan gräddning. Pensla med ett ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 8-10 minuter 200-225 C.
Ingredienser:
2 saffran (jag använder 1)
5 dl mjölk
50 g jäst
200 g smör
1 uppvispat ägg (i degen)
0,5 tsk salt
3 dl strösocker
1-2 dl russin (efter behag)
2 l (1 kg) mjöl
pärlsocker
Stöt saffran tillsammans med lite socker i en mortel. Blanda jäst, smör och mjölken, ca 37 C. Tillsätt resten av ingredienser, mjölet sist (degen ska vara relativt lös, så allt mjöl kanske inte behövs). Knåda degen ca 5-10 minuter. Degen ska vara nätt och jämnt eller precis hanterbar. Jäs i bunken ca en timma. Baka ut och låt jäs ytterligare en halvtimma på plåt innan gräddning. Pensla med ett ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 8-10 minuter 200-225 C.
Kommentarer
Postat av: PeeMaN
Pärlsocker har INGET, WHAT SO EVER att göra i, på eller med lussekatter. Gör om, gör rätt!
Trackback