spenat paj (serverades på Beas inflyttningsfest)
Italiensk spenatpaj
Ingredienser
Portioner: 4-6
150 g smör
1 dl grahamsmjöl
2½ dl vetemjöl
2 msk vatten
FYLLNING:
300 g färsk spenat eller
250 g frysta bladspenat
250 g keso
2 ägg
1 dl matlagningsgrädde
salt & svartpeppar
1 krm muskot
1 påse riven parmesanost (à 40 g)
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
Sätt ugnen på 200°C.
Nyp ihop smör och mjöl till en smuldeg eller gör degen i matberedaren. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Degen kan göras på enbart vetemjöl, men graham ger mer smak. Slå in degen i plastfilm och lägg den i kylen ca 1 timme.
Kavla ut degen och klä en pajform. Nagga bottnen. Vik en al-folieremsa över kanten så glider degen inte ner under gräddningen. Ställ formen i kylen.
Skölj spenaten. Koka den i lättsaltat vatten 5 minuter eller tina den frysta. Slå av i en sil och pressa ur vattnet. Hacka spenaten grovt.
Blanda keso, ägg, grädde, spenat, parmesan och kryddor i en skål.
Grädda pajskalet mitt i ugnen 5 minuter. Ta sedan bort al-folien och häll i fyllningen. Sänk värmen till 175°C och grädda pajen klar, det tar ca 30 minuter.
|
|